Δώσε αίμα και… σώσε τη ζωή σου!

Με τα οφέλη της αιμοδοσίας για τον ίδιο τον αιμοδότη θα ασχοληθούμε σήμερα σε μία προσπάθεια να συμβάλλουμε ως χορηγοί επικοινωνίας στην τριήμερη αιμοδοσία που διοργανώνει στο χώρο του πάρκινγκ της Μυτιλήνης, δίπλα από τα γραφεία της ΔΕΗ, από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, φέρνοντας στη μνήμη μας τον παλιό γιατρό του νοσοκομείου, Χρήστο Κορδώνη, ο οποίος από τη θέση του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Βοστάνειο πάντα φρόντιζε να αναδείξει τα οφέλη που έχει η αιμοδοσία για τον ανθρώπινο οργανισμό με στόχο την προσέλκυση αιμοδοτών σε δύσκολες εποχές ακόμα για την αιμοδοσία.  

Μεταγενέστερα από την ίδια θέση ο ωτορινολαρυγγολόγος Νίκος Μαυρουδής με την ίδια ένταση προσπαθούσε να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι ο αιμοδότης, εκτός από το δώρο ζωής που κάνει – και ίσως αυτό να είναι ένα παιχνίδι του σύμπαντος και μία επιστροφή από το Θεό – δέχεται και ο ίδιος ευεργεσία στην υγεία του, η οποία τροφοδοτείται από την απώλεια του αίματος που δίνει με την αιμοδοσία.  Ο κ. Μαυρουδής είναι εκείνος που στήριξε μαζί με τον Δημήτρη Μπουρνού  την Επιτροπή Αιμοδοσίας στο Βοστάνειο, προωθώντας κάθε ενέργεια για την αιμοδοσία.

Κάθε χρόνο, στην Ελλάδα χρειαζόμαστε 550.000 – 600.000 μονάδες αίματος για την θεραπεία ασθενών. Από αυτές, λιγότερο από το 65% συλλέγεται από εθελοντές αιμοδότες. Γίνε εθελοντής αιμοδότης και κάνε ένα δώρο ζωής.

Τα οφέλη για τον αιμοδότη:

  • Όταν το αίμα είναι πολύ πηχτό (λόγω κακής διατροφής, υψηλής χοληστερόλης, υψηλού ουρικού οξέος, καπνίσματος, στρες κλπ.) ρέει αργά, με αποτέλεσμα να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης και εγκεφαλικού. Η τακτική αιμοδοσία βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τις βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων και των αρτηριών.
  • Η αιμοδοσία χαρίζει ΖΩΗ στους αιμοδότες μειώνοντας τον κίνδυνο των θρομβώσεων, οπότε για τις ηλικίες 43 – 61 ετών (που είναι η κρίσιμη ηλικία για θρομβώσεις) μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικών. Το γεγονός οφείλεται στη μείωση των υψηλών επιπέδων σιδήρου, που μπορεί να έχουν πολλοί αιμοδότες, γιατί με την αιμοληψία «αραιώνει» η πηκτικότητα του αίματος (που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα σιδήρου) και κατά συνέπεια μειώνεται ο κίνδυνος θρομβώσεων.
  • Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως όταν δίνουμε αίμα δύο φορές το χρόνο μειώνουμε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.
  • Ο οργανισμός «καίει» 650 θερμίδες, περίπου, στην προσπάθεια να αναπληρώσει τα στοιχεία του αίματος.
  • Χάρη στην αιμοδοσία γίνεται δωρεάν εξέταση του αίματος για 13 λοιμώδεις ασθένειες. Επομένως, ο αιμοδότης ελέγχεται για την φυσική του κατάσταση.

Πριν δώσετε αίμα, θα πρέπει να ολοκληρώσετε μια γρήγορη εξέταση που μετρά τη θερμοκρασία, το σφυγμό, την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης. 

Ο αιμοδότης γίνεται παράδειγμα προς μίμηση για το οικείο του περιβάλλον και κυρίως για τα παιδιά του, που μιμούνται την κίνηση ανθρωπιάς, προσφοράς και πρόληψης. Γεύεται την ικανοποίηση μέσω της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, δείγμα ωριμότητας, αυτοσεβασμού και πολιτισμού.

Με μία φιάλη αίματος μπορούν να σωθούν τρεις ζωές!