100 νέα εμβόλια σε φάση ανάπτυξης

Η ευρωπαϊκή εβδομάδα εμβολιασμών που φέτος γιορτάζεται από την Κυριακή 23 Απριλίου μέχρι και το Σάββατο 29 Απριλίου έχει ως στόχο να επικοινωνήσει την επένδυση που αποτελούν οι εμβολιασμοί ως προς την θωράκιση των κοινωνιών και την αξία των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 4-5 εκατομμύρια θάνατοι, ανά την υφήλιο, προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, ενώ 1,5 εκατομμύρια επιπρόσθετοι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν, εφόσον αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως.

Παρά τα διαχρονικά αποδεδειγμένα οφέλη των εμβολιασμών και την ανάπτυξη των εμβολίων ακόμα και για την προστασία από χρόνια σοβαρά νοσήματα, η κρίση του κορονοϊού φάνηκε ικανή ώστε να καταφέρει να διαταράξει την εμπιστοσύνη ενός κομματιού των κοινωνιών απέναντι στα εμβόλια κι αυτό δεν είναι άγνωστο για την ευρωπαϊκή κοινωνία, καθώς το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει τροφοδοτηθεί από την παλαιότερη γνωστή ιστορία με τα εμβόλια για την ιλαρά. 

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η παγκόσμια κοινότητα έχει επανέλθει στην κανονικότητα μετά την πρόσφατη κρίση δημόσιας υγείας λόγω της πανδημίας COVID – 19, η οποία ανέδειξε αναμφισβήτητα την αξία του εμβολιασμού, οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ατζέντας Εμβολιασμών 2030 οφείλουν να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν το σύνολο της Πολιτείας. Συγκεκριμένα, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλιακές ομάδες, συνοδευόμενη από εκστρατείες ενημέρωσης του πληθυσμού και ειδικά μητρώα που θα επιτρέπουν την καταγραφή και παρακολούθηση των εμβολιασμών, οφείλουν να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της δημόσιας υγείας των εθνικών αρχών υγείας και να κινητοποιούν το έργο της ιατρικής κοινότητας.

Ο Σύνδεσμος αναγνωρίζει την αξία του εμβολιασμού και τονίζει τη σημασία της αναπλήρωσης των δόσεων που χάθηκαν λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Unicef, υπολογίστηκε ότι μέχρι το 2021 λόγω της Covid-19, 25 εκατομμύρια βρέφη έχασαν τις δόσεις για εμβόλια που σώζουν ζωές, όπως διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (DTP3), ιλαράς, πολιομυελίτιδας και μηνιγγίτιδας. Σημαντικό έλλειμμα παρατηρήθηκε και στον ΗPV εμβολιασμό των εφήβων. Δεδομένα από τις H.Π.Α. δείχνουν μείωση της τάξης του 24% για το 2020 σε σχέση με το 2019 [3]. Λαμβάνοντας υπόψη και τον εμβολιασμό των ενηλίκων στις Η.Π.Α. εκτιμήθηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2021, χάθηκαν 37,1 εκατομμύρια δόσεις συνιστώμενων εμβολίων σε σύγκριση με το 2019 [4].

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να συνεχιστεί ο εμβολιασμός έναντι της Covid-19 ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, καθώς χάρη στον εμβολιασμό σχεδόν μισό εκατομμύριο ζωές έχουν σωθεί μεταξύ ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω σε 33 χώρες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Για να επιτύχει η χώρα μας στην εγκατάσταση του εμβολιασμού ως βασικού πυλώνα της πολιτικής υγείας, θα πρέπει η ορθή τήρηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων και η έγκαιρη πρόσβαση του πληθυσμού σε αυτά να αποτελεί κοινό στόχο. Ο εμβολιασμός παιδιών, εφήβων και ενηλίκων αποτελεί επένδυση στην υγεία και συμβάλλει σε μία ζωή γεμάτη υγεία.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σήμερα περισσότερα των 100 εμβολίων βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, εκ των οποίων το 46% απευθύνονται σε νοσήματα για τα οποία μέχρι σήμερα δεν υφίστανται εμβόλια, ενώ το 80% αυτών αφορά σε εμβολιασμό ενηλίκων.

Με την ευρεία εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων εξαλείφθηκαν μία σειρά από θανατηφόρα μολυσματικά νοσήματα και επήλθε σημαντική μείωση του φορτίου των μεταδοτικών νοσημάτων. Παράλληλα, τα εμβόλια, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, επέτρεψαν την οικοδόμηση μιας ισχυρής ασπίδας προστασίας ενάντια στην πανδημία COVID-19 και την διαχείριση πιο μεταδοτικών παραλλαγών, επιτρέποντας στους πολίτες να ζήσουν μία υγιή ζωή. Ωστόσο ο εμβολιασμός δεν μπορεί να περιμένει και η τακτική τήρηση των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμού θα πρέπει να συνιστά προτεραιότητα και καθήκον όλων των αρμόδιων φορέων. 

Προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται η υλοποίηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του πληθυσμού, η εφαρμογή μηχανισμών παρακολούθησης και καταγραφής της εμβολιαστικής κάλυψης μέσω των μητρώων εμβολιασμών που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί, η εφαρμογή εμβολιαστικών στόχων σύμφωνα με τις διεθνείς στρατηγικές και κατευθυντήριες οδηγίες, και η ανάπτυξη μιας μακρόχρονης εθνικής πολιτικής εμβολιασμού για τη χώρα, συνοδευόμενη από επαρκή δημόσια χρηματοδότηση, ώστε τα εμβόλια να συνεχίσουν να αποτελούν μια προσβάσιμη επιλογή για τον πληθυσμό της, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.